Tarihe not düşme adına …
Trabzon Sanatevi, Cumhuriyet ve Atatürk’ün aydınlık yolunda ve Cumhuriyetin 100.yılında 26-30 Ekim’de bir dizi etkinlikler düzenledi.
Haftanın akış programında; Yolu Trabzon’dan geçmiş yazarlar ve şairler, kent duyarlılığı ekseninde seçildi. Tüm etkinlikler Sanatevi’ nin bahçesi ve 120 kişilik salonunda yoğun katılımlarla gerçekleştirildi, bahçede yapılan Cumhuriyet kokteyli ile sonlandı.
Söyleşilerde Tarihçi Veysel Usta “Atatürk ve Trabzon” konusunu işlerken, Bekir Gerçek “100. Yılda Trabzon’da Kültür Sanat” söyleşilerinde; Güvenliklerine öncelik veren kurucular öyle bir coğrafya seçip, doğal güzelliklerini çoğaltarak; kültürüne, sanatına, ekonomik yaşamına katkıda bulundukları kentin iki vadisine kale duvarları inşa ederek geliştirdiler.
Trabzon kent Kültürü Planları
Bugün kent planlamacıları, gelecek 30 yılını öngörerek planlama yaparlar. Bugün artık anılarda ön bahçeli Trabzon evleri yok. Köylerde olan imece kültürü merkezde de şırıl şırıl akan derelerinde kadınların çamaşır yıkamaları, kadınların ramazanlık yufka hazırlamaları yok.
Bekir Gerçek: Maalesef bugün unutulan – YOK SAYILAN - Trabzon için İlk kent ‘’güneye doğru açılma’’ planı dahil, 1937 yılında Lambert notlarının beş maddesini okudu. ; Trabzon’un da vardı. Lambert o dönemde önemli saptamalara dikkat çekmişti. Daha sonra Kaptanzade Planı ve diğerleri izledi.
Konuşmasının devamında, KÖK SORUNA dair yorumlarında; İpekyolunun, Kent planlarının da zamanla ihtiyaçlara göre yenilebileceğini, ancak belediye meclisinde YENİLENME ÖNERİLERİNİN görüşülmesinden önce kamuda ve üniversitelerimizde konunun uzmanı insanlardan oluşacak planlama ofis/ofislerinin belediyelerde kurulması gerektiğini de belirterek; Özetle, imar ve benzeri konuları sürekli olarak meclisin imar karalarını ve hatalarını konuşmak zaman kaybetmek yerine, bugüne ve yarına sahip çıkacak ilgili birimleri KENT PLANLAMA OFİSLERİNİ belediyelerde hızlıca kurmak ve böylece şehrimizi /şehirlerimizi geleceğe taşıyabileceğimize dikkat çekti.
DÜNYANIN EN ESKİ ve halen dahi EN ÖNEMLİ TİCARET ROTASI üzerindeki, İpek yolunun bilinen eski liman kenti Trabzon, maalesef çağdaşlık - kültür yoksunu bir avuç zihniyet tarafından siyasete ve ranta kurban edildiğine değinilen sorunlar dahil, Tarihçi Veysel Usta’ya ve diğer etkinlere önümüzdeki yazılarımda yer vereceğim.
Trabzon Sanatevi, etkinlere katılan - emek verenlere, katkıda bulunanlara teşekkürler.