·
BİNLERCE YIL KUTLANAN "NARGUVAN BAYRAMI"
TÜRK UYGARLIKLARI
Narguvan hz.İsa''dan yüzyıllar öncesinden Orta Asya''da kutlanan bir Türk yeni yılı kutlama bayramıydı “Türklerin yılbaşısı 31 Aralık değildir, Türklerin yılbaşısı, 21 Aralığı 22 Aralığa bağlayan gecedir. Her şeyden evvel şunu ifade etmek gerekir ki, o tarihlerde, binlerce sene önceden, Türk toplumunda, Türk boylarında, bir tarih duygusu var.
21’i gecesi, günlerin en kısa, gecelerin en uzun olduğu gecedir. Ve inanç odur ki Türk toplumunda, gökte iyiyle kötü, aydınlıkla karanlık bir savaş içerisindedir. Bu savaş o gece aydınlığın galebesiyle son buluyor, aydınlıklar karanlığa hakim oluyor ve günler uzamaya başlıyor.
‘Nar’ güneştir. ‘tugan/doğan’, ‘doğan’ ; “Nardugan”/ ‘doğan güneş’tir. Bazı boylarda bu “Nartugan” başka şekillerde ifade edilebiliyor, ama sonuç olarak şudur ki, günler artık uzamaya başlamıştır, kötülükler gitmiştir, karanlık gitmiştir, onun yerine iyilikler ve barış gelmiştir, aydınlıklar gelmiştir.
Peki Türkler o zaman Orta Asya’da ne yapıyordu?
Türkistan’da yetişen bir çam var ‘akçam - Hayat ağacı’ denilen ağaç. Rivayet olunur ki, onun kökleri, yerin göbeğine, merkezine kadar gitmiştir, dalları da arşa kadar çıkmıştır. Bunun tepesinde de ak sakallı birisi yaşamaktadır. Bu, insanlara hediyeler dağıtır,Nartugan, her şeyden önce bir Türk geleneğidir. Türkler güneşe tapmaz; kutsaldır, ama güneşe tapmaz.
Çünkü Noel Baba denilen kişinin yaşadığı iddia edilen yıllardan yüzyıllar öncesinde Orta Asya''da ''Ayaz Ata'' ve ''Kar kız'' hikayesi vardı. Ayaz Ata Türk Mitolojisine göre kışın soğukta ortaya çıkan, kimsesizlere ve açlara yardım eden, garipleri sevindiren bir efsaneydi.
Türklerin eski inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir ''akçam ağacı'' bulunuyor.Buna ‘hayat ağacı’ deniliyor. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliyoruz. Türklerde güneşin çok önemli olduğu biliniyor. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık’ta gece-gündüzle savaşıyor.Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor.
İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle ‘akçam ağacı’ altında kutlanıyor.Güneşin yeniden doğuşu, bir ''yeni doğum'' olarak algılanıyor.. Akçam eski Türkler''de dünyanın merkezindeki kutsal yaşam ağacıdır. Anadolu halı ve kilim desenlerinde vardır.
Nardugan’da insanlar evlerini temizler, en iyi elbiselerini giyerdi. Ağacın etrafında dans edip şarkı söylerler, yaşlılar ziyaret edildi. Aileler bir arada olur, özel yemekler yenirdi.
Hz.İsa’nın yaşadığı kurak topraklarda çam ağacı yetişmezdi ve Türklerin Avrupa’ya geçişi ile Hıristiyanlar tarafından Türklerden çalınmıştır.
Ayaz Ata ve Kar Kız…
Özbeklerde Ayoz Bobo,
Kırgızlarda Ayaz Ata (Аяз Ата)
Kazaklarda Ayaz Ata (Аяз Ата),
Azerbaycan Türklerinde Şahta Baba,
Tatarlarda Qış Babay,
Başkurtlarda Kış Babası olarak bilinir ve ‘Kar Kızı’ adında bir de kızı veya torunu vardır..
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı
https://turan.org/koken-ve-nardugan-2/
NOEL BABA LİKYA - LUKKA BÖLGESİNDEN - ORTODOKS TÜRKTÜR...