AFYON BÜYÜK ZAFER ANITI,
Şehrin Yunan işgalinden kurtarılışı ve Büyük Taarruz anısına dikilen anıt.
Kaidenin üstünde, tunçtan yapılmış çıplak iki erkek figürü vardır. Ayakta olan, düşmanı ayakları altına almış Türk'ü; ayaklar altında yatan ise ülkemizi işgal eden düşmanları simgelemektedir. Ayaktaki figür, tam bağımsızlık için saldıran Türk gücünü; yerdeki figür ise Türk'ün gücü karşısında yenilen emperyalizmi simgeler.
Heykeli taşıyan kaidenin çevresinde tunçtan kabartmalar bulunmaktadır. Ön yüzde Atatürk'ün sol profilden bir portresi, arka yüzde Türk askerinin taşıdığı sancağı işgalden kurtulan halkın öpmesi, sol yüzde Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak'ın harita üzerinde yaptıkları Başkomutanlık Meydan Muharebesi planı, sağ yüzde ise Türk askerinin yaptığı bir süngü saldırısı tasvir edilmiştir.
İşgalcileri simgeleyen ve yerde yatan figürün büyük bir çaresizlikle aşağı sarkmış olan başındaki acı yüz ifadesi ve bitkin vücudu yenilgiyi göstermektedir. Ayaktaki figürün yüzünde ise büyük bir hiddet ifadesi vardır. Gerilmiş kasları, şişmiş boyun damarları, yukarı kalkmış kolları, biri yumruk şeklinde sıkılmış, diğer bir şeyi parçalayacakmış gibi açılmış elleri ile ayakları altında yatan figüre yukarıdan bakarak adeta ezmektedir.
Anıtın dikildiği yer Atatürk ve silah arkadaşları tarafından karargah olarak kullandığı binanın (şimdi mevcut değil) olduğu yerdir.
Kare kesitli kaidenin dört cephesinde kabartma tasvirler bulunur. Kabartmaların konuları Atatürk tarafından verilmiştir.
Birinci cephede Atatürk’ün profilden bir portresi vardır.
İkinci cephede, Atatürk, İnönü ve Fevzi Çakmak bir masanın etrafında oturur Fevzi Çakmak yumruğunu masanın üstündeki haritaya koymuştur. Atatürk'ün bir eli yumruk biçiminde haritanın üstündeyken, diğer eli kararlılık ifade eder biçimde ileri uzanmıştır. İnönü de bir eli ile harita üzerinde bir yerleri göstermektedir.
Üçüncü cephede, Dumlupınar'da tutunmak isteyen düşman kuvvetlerinin püskürtüldüğünü gösteren bir savaş sahnesi vardır.
Dördüncü cephede ise, bayrak taşıyan Türk askerleri ve bayrağı öpen, kasketli bir erkek figürü görülür. Esareti altında yaşamış olan Afyon halkının ordularımız tarafından kurtarıldığını ve bayrağımıza, özgürlüklerine kavuştuklarını simgeleyen bir kabartma mevcuttur
Atatürk 1937 deki Afyon ziyaretinde, anıtı "Büyük Zaferi en iyi anlatan anıt" diye nitelemiştir.
ANIT VE ÇEVRESİ SANKİ KURTULUŞ SAVAŞI TARİHİDİR.