Dikkat KI! - Hayatımız nasıl değişecek?
Yapay zeka hayatımızı ele geçirdi, günlük rutinimize çoktan yerleşti. Gerçek bir yardım mı yoksa tahmin edilemez bir tehlike mi? KI hayatımızı ne kadar değiştirecek: Okulda, işte ve bilimde?. KI programları, komutla metinler yazıp resimler üretir. Kendi kendine öğrenen ve her geçen gün daha da iyi olan makineler. Harald Lesch, KI "cininin şişeden çıktığı" ve kontrolü sürdürebilmek için şu anda nasıl tepki vermemiz gerektiği şeklinde açıklıyor.
ChatGPT sınıfta mı? Hamburg'da skandal: Bu yılın ilkbaharında öğrenciler, yazılı Abi sınavında ChatGPT kullandıkları şüphesiyle karşılaştı. Bir yandan birçok okulda yetersiz altyapı nedeniyle dijital bir kriz yaşanırken, aynı zamanda KI fenomeni de üzerlerine çökmeye başlıyor. Öğrencilerin neyin kendi başlarına başarıldığını ve neyin yapay zeka yardımıyla ortaya çıktığını nasıl anlayabiliriz? Öğretmenler ve ebeveynler zor bir durumla karşı karşıya. Yazılı testler ve ödevler hala anlamlı mı? Belki de okulu tamamen yeniden düşünmek gerekiyor mu? Yeni teknolojinin fırsatlarının ve risklerinin labirentinde yol gösterecek olan güncel araştırma projeleri burada bulunmaktadır.
KI'nin başarıları Okullar ve üniversiteler gibi eğitim kurumları hala KI ile uğraşırken, bilim dünyası çoktan KI'nin güçlü yönlerini keşfetti: Örneğin, tıpta KI sayesinde başarılar kutlanıyor. Ancak tamamen farklı araştırma alanları da yeni teknolojiyi kullanmayı biliyor: Münih Üniversitesi'ndeki bir proje kapsamında, Babil kil tabletlerinin varlığını yapay zeka yardımıyla dijitalleştirip çevirmek üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. 25.000'in üzerinde tablet parçasından, Kurandaki NUH TUFANINI anlatan Sümer tabletleri Gilgamesh destanının birleşen metin parçaları bulunup çözümlenmek istenmektedir. 150 yıllık bir hayal, somut bir şekilde gerçekleşme ihtimaline yaklaşabilir.
KI işleri çalacak mı? İş dünyasında KI gelecekte yararlı bir araç olacak, ancak aynı zamanda tehlikeli de olabilir: Şimdiden bazı faaliyetlerin teknoloji tarafından çok daha hızlı ve bazen de daha iyi bir şekilde yerine getirileceği görülmektedir. Birdenbire, şimdiye kadar dokunulmaz olduğunu düşünen çalışanlar KI değişim baskısı altına giriyorlar: Yaratıcılar, avukatlar, iş danışmanları veya yönetici meslekleri hedefte.
Çoğumuzdan akıllı robotlar kendi aralarında allah korusun sendika kurabilir, grev yapabilir, belkide yönetimi ele alabilirler. Onun için Sakın ola, olmaz - yapay zeka bizi teslim alamaz ! DeMayın !