BEYOĞLU - 4
İstiklâlin girişinde solda 2.katta HACI BABA vardı ,Türk Mutfağının en iyi örneklerini sunardı o şahane atmosferi ve dekoru içinde. Şimdi onun yerinde Hatay Medeniyetler Sofrası var, tam bir kebapçı olarak işletiliyor ,
Yine hemen İstiklâlin girişinde solda ufak bir ULUDAĞ KEBAPÇISI vardı, gizlice o da gitti
Ağa Camii sokağında HACI SALİH yok, onun yerinde HACI ABDULLAH var, eskiden Beyoğlu'nun bir numarası idi Hacı Abdullah da , en tercih edilen yemekleri ,Elbasan Tava,Hünkâr Beğendi ,Karışık komposto ve Vişneli ekmek tatlısı idi. ama şimdi eski lezzet yok ,
Hâlbuki oldukça pahalı bir içkisiz lokanta olmasına rağmen yıllarca işadamlarından günlük müdavimleri olan bir lokantaydı ,yanındaki çok leziz bir Türk mutfağı sunan AĞA RESTAURANT da yok şimdi, yerinde Demirören İş Merkezi var.
Demirören İş Merkezi Beyoğlunun dokusuna tamamen ters bir yapılaşma,Ruhuna hiç uygun değil. Aynı yerdeki ALKAZAR sineması yok , VENÜS sineması yok ,EMEK sineması yok.
1930 yılında VİTALİ HAKKO ŞEN ŞAPKA'yı açmış ve çok meşhur olmuştu,ondan sonra , 1962 yılında Türkiye'nin en büyük mağazasını Beyoğlunda açan VAKKO MAĞAZASI yok, Beyoğlunda çok katlı VAKKO Mağazası İstiklâl caddesinin ortasında tam bir göz bebeği idi. VAKKO Markası o yıllarda Türkiye'de de en mükemmel konfeksiyon ve aksesuarların yapılabileceğini gösterdi.
Erkek elbiselerinin kup'u ,aynı bedenin farklı droplarını, Ipek Erkek Kravatlarını, fulârlarını, Bayan fulâr ve eşarplarını ,gömleklerini unutabilmek mümkün değil. Vitrinlere dışarıdan bakıldığında yeni modayı takip edebileceğiniz gibi , içeriye girdiğinizde o kendine has ,zarif parfüm kokusundan , çalışanların ,tezgahtarların ,etrafta dolaşan reyon şeflerinin giyim, kuşam ve davranışlarından etkilenmemek mümkün değildi. Vakko, özel ayakkabı imalâtını da perde ve döşemelik kumaş üretimini de çok özel çikolatasını da ( kakao oranı çok yüksek ve 48 saat karıştırılıp yoğrulmuş çikolata hamurundan) üretti.
Tarihi Mısır apt. altındaki BON MARCHÉ yok, 100 yıllık erkek şapka ve aksesuar mağazası SİLVYO yok,Türkiye'ye ilk konfeksiyonu getiren MAYER yok ,DORE yok, 1970 yılında kurulan GOYA Ayakkabı mağazası da Beyoğlundan ayrıldı. İstiklal caddesi ile özdeş , 86 yıllık ,Fransız Elçisi Von Papen'e de, ATATÜRK'e de ve İsmet İnönüye de özel sipariş ayakkabılar diken, çok özel ve ısmarlama ayakkabı mağazası MAHMUT KUNDURA da 2019 yılında Atatürk ve İnönü'nün ayakkabı kalıplarını da müzeye vererek kapandı.,
Meşhur oyuncak mağazası JAPON MAĞAZASI Fujiyama-Nakamuze yok, yok artık... Hem de 1955 6-7 Eylül olaylarında büyük darbe yemesine direnç göstermiş ve yaşamaya devam etmiş olmasına rağmen bugün yok.Ses Pasajı ve Ses Operetine birkaç dükkan mesafede İstiklâl cad.150 numarada yer alırdı.Çok büyük ve derin bir hediyelik eşya ve oyuncak, ev eşyaları mağazası idi.60 yıllarda vitrini çocukları büyülemek için yeterliydi. Vitrininde Rengarenk Japon oyuncakları , Koni biçimli karton şapkalar,küçük akordeon,ağız mızıkası küçük boy trampetler, Ksilofonlar ve çalgı çubukları , japon fenerleri, yatırınca gözleri kapanan,ağlayan ve o tarihe kadar hiç görülmemiş boy boy bebekler, kurşun askerler, küçük dürbünler,oyuncak trenler vitrinde teşhir edilirdi.