BEYOĞLU - 3
Taksimden İstiklâl caddesine, daha geniş anlamıyla Beyoğlu'na girerken sağda FRANSIZ KONSOLOSLUĞU yer alır. İçeride büyük bir Fransız eserleri kütüphanesi ve Kültür merkezi vardır.Çeşitli sergiler açılırdı burada.Yakın zamana kadar da bahçesi, bir kafeterya ile hizmet veriyordu.Çok nezih bir mekândı ama bahçe aşırı bakımsızdı.
Fransız Konsolosluğu karşısında da zamanın en meşhur kuyumcusu, Bay Dimitri'nin sahip olduğu , FRANGULİ Mücevher ve kuyumcu dükkânı vardı. 1883 yılında Beyoğlu'nun en geniş cepheli binası açıldı ve üst katına 1882 yılında zamanın İngiliz B.elçisinin öncülüğünde ,üyeleri zamanının Avrupalı diplomatları olan Osmanlı'nın ilk Sosyal kulüplerinden biri olan Cercle de Pera açıldı, sonra ismi Cercle d'Orient oldu.Türkçede okunuşiyla SERKİLDORYAN, daha sonra da BÜYÜK KULÜP adını aldı. İstiklâl caddesinin büyük rengi olan BÜYÜK KULÜP de İstiklâl caddesinin, Beyoğlu'nun bu hüviyetini kaybetmiş şekline fazla dayanamadı ve 1975 yılında Anadolu yakasına, Çiftehavuzlar semtindeki yeni yerine taşındı.Hâlâ da yeni adresinde hizmete devam ediyor.
İstiklâl caddesi 56/58 numarada bulunan bu binada bugün merkezi Londra'da olan MADAM TUSSAUD müzesinin bir şubesi bulunuyor. ÇİÇEK PASAJI duruyor ama benim bildiğim ile alâkası yok, Nasıl olsun ki, ne o nezih ,kültürlü, edebiyatçı müdavimleri var ne de 40 yıl orada akordiyon çalmış MADAM ANAHİT var artık. Çiçek pasajının en renkli dükkânlarından biri ENTELEKTÜEL CAVİT'in HUZUR MEYHANESİ idi.
Cavit Güneş, ilk okul mezunuydu ama çok zeki ve çok çalışkandı. kendi kendine İngilizce,Fransızca ve çevresindeki Rumlardan da Rumca öğrenmişti. 1931 doğumluydu, ufak yaşta memleketi Kemah'tan İstanbul'a gelmiş , komilik ve garsonlukta yetişip kendi yerini açmıştı.Içki içmediği gibi Yeşilay üyesiydi. 52 yılında bu lâkabı kendisine gazeteci Doğan Nadi tarafından takılmıştı.O kadar meşhurdu ki Henry Kissenger, Yul Bryner , Cahide Sonku, Vehbi Koç, Kadir Has, Yaşar Kemâl, Yılmaz Güney gibi ünlü müşterileri olmuştu. 1974 yılında mekânı ortağına devredip ayrılmıştı,2009 yılında da 79 yaşında vefat etti.
REJANS - Rus Lokantası vardı Olivio çıkmazında , şimdi sadece taklidi var, mekân aynı mekân ama işletmecisi değişti .Kurucuları Beyaz Rustu, uzun süre çalışanları da Rus bayanlardı. Rejans ,1932 yılında daha önce aynı adreste 1924 tarihinde kurulan ve 24 saat hizmet veren TURKUAZ BAR'ın kapanması ile yine beyaz Ruslarca kurulmuştu.Duvarlarında masaların yanında o masada daha önce oturmuş müdavimlerinin isimleri yazılı pirinç plâketler var. Yer döşemesi asırlık Rum karoları. Meşhur Sarı Votkalarını tatmadan olmazdı, bir de Rus salatasının orjinal adının Olivye salatası olduğunu öğrenirdiniz. Neyse ki 2011 yılında kira anlaşmazlığı yüzünden kapatmadan o dönemleri ve yemeklerini anlatan 2 cilt kitap çıkarttılar, hatıra kaldı. Yerine bir yıl sonra REJANS 1923 adıyla yeni mekân açıldı.Eski ambiyansı yeni ilâveler ile korumaya çalışıyorlar, en güzeli de ATATÜRK'ün masasının EBEDİYEN REZEVE yazısı ve masanın üzerinde 35 lik Kulüp Rakısı ile muhafaza edilmesi.
İNCİ PASTAHANESÎ artık yok, hâlbuki sırf profiterolünü yemek için Kadıköyden İstiklâle gelinirdi, Sıcak çikolata sosu dökerdi anında soğuk ama taze profiterolün üzerine.....