BEYOĞLU - 6
Karaköyü ve Galata'yı İstiklâle bağlayan Yüksekkaldırımda meşhur erkek şapka yapımcısı PEPO artık çok uzun süredir Yok ama İstiklâlde Hazzapulo pasajında 90 yıllık el yapımı BAYAN ŞAPKA dükkânının kurucusu 1911 doğumlu annesi MADAM EVA'nın 1986 yılında ölümü sonrası kızı MADAM KATİA devam ettiriyor.
Son yıllarda en fazla, tarihi filmlere dönem şapkaları dikiyor. Bir de düğün ve cenazeler için şapka hazırlıyormuş azınlıklara. Madam Katia, İstiklâl caddesinin, beyoğlu'nun bugünkü haline bakmaya dayanamıyorum, içim kaldırmıyor diyor üzülerek.
İstiklâl caddesinde zamanla yalnızlaşmış ve mahzunlaşmış bir de HALEP PASAJI var. Bu pasajda da halen, 80 yılında FERHAN ŞENSOY'un kurduğu SES TİYATROSU zamana karşı direniyor. Pasajın içinde tam karşısında 46-52 numaralar için el işi özel ayakkabı yapan ADIM isimli bir mağaza var, sahibi ÖNCEL KALKAN. Bu mağaza da 40 yıllık bir mağaza. Şimdilik İstiklâlin direnenlerinden.
Asmalımescit mahallesi, Kallâvi sokakta ise İstanbul'un ilk Türk asıllı ısmarlama gömlekçisi CELÂLETTİN BENLİ ufak bir dükkânı var. Karamanlı Celâlettin Benli, ailece çocukken gelmişler İstanbul'a. 1955 yılında Gömlekçi Rum Yorgo'nun yanına çırak olarak giriyor. Ustası da İstanbul'un meşhur ısmarlama gömlekçilerindendi. Yıllar sonra ustası Türkiye'den ayrılmaya karar verince dükkânı ustası ona devir ediyor. Pek çok ünlüye ve 6 Cumhurbaşkanına da gömlek dikmiş. O tarihlerde daha hazır gömlekler de yok. Kendi deyişi ile Mutlu bir meslek yaşantısı geçirmiş, halen çalışmakta ama o da 80 yaşını geçmiş durumda. Acaba ne kadar devam edecek bu güzel ve hatıralarla dolu dükkân da ?
Kallâvi sokaktan girip yürürseniz bu dar sokağın iki tarafında ufak ufak içkili lokantalar var, masaları da kapı önlerine yerleştirilmiş, özellikle genç neslin rağbet ettiği güzel, temiz, hoş ve oldukça hesaplı lokantalar. Büyük bir bölümü, herhalde 6 tanesi, FICCIN adında Çerkes yemekleri yapan lokantalar bunlar. Belki 20 yıl kadar mazileri var ama eski Asmalımescit'e benzer bir ortam yaratılmış. Bu 6 dükkânın da Sahibi Çerkes kökenli bir hanım. Özellikle , dükkânlara ismini veren bir nevi kıymalı pide FICCIN, bir nevi çerkes bazlaması VELİBAH , ÇERKES MANTISI , ÇERKES TAVUĞU spesiyalleri. Mekân içkili olunca mecburen Anadolu mutfağı ve Ermeni mutfağına ve mezelerine de yer vermişler. Eski İstiklâl ambiyansına uygun da...
Nerede o eski Edebiyatçı, entelektüel müşteriler, O sohbetler ? O başka. Yolun sonunda meşhur, tarihi, BÜYÜK LONDRA OTELİ bulunuyor, otelin sol cephesi bu sokağa bakıyor ve sokağın sonunda böylece YABANCI anlamlı PERA'ya ulaşıyorsunuz. Sola dönüp, Büyük Londra Otelinin önünden aşağı doğru yürüdüğünüzde önce Pera Müzesinin önünden geçiyorsunuz, sonra da ODAKULE arka cephesinin önünden.
Burada Orhan Adli Apaydın sokakta (Baro sokak) yine 55 yıllık mazisiyle bir Esnaf lokantası var ufak mı ufak ama bir o kadar da meşhur ve de leziz ve hesaplı yemekleri olan ŞAHİN LOKANTASI, 100 metre aşağısında da sağda İstanbul'un yine tarihi oteli PERA PALAS yer alıyor. Agatha Christi'nin kitaplarında yer alan, filmlere konu PERA PALAS. Pera Palas'ta hâlâ tarihi kokluyorsunuz. Odakule'nin tam karşısında İstiklâl'in en zengin ara sokaklarından biri vardır ki eski adı Polonya Sokağı olan Tomtom Mahallesindeki bu sokağın 1928 yılından sonra adı Nuri Ziya sokağıdır.