BEYOĞLU - 5
Beyoğlu'nun gece eğlence mekânlarından MULEN RUJ yok, Onun sembolü, kapısının önünde ışıklı,akşamları yanıp sönüp dönen KIRMIZI DEĞİRMEN PANOSU yok, en ünlü Avrupa revülerini getiren Avrupadaki benzerleri ayarında gece kulübü FOLIBERJER yok.
SANDER KITAPEVI yok, Belki mazisi 25 yıl kadar yeni sayılır ama, ROBİNSON KİTAPEVİ ile ADA KİTAP EVİ de yok.Tünelde HACHETTE kitapevi de kapanalı çok oldu.Neyse ki henüz DENİZLER KİTAPEVİ çok güzel hizmet veriyor, belli periyotlarda da müzayedeler düzenliyor, Kartpostal gibi,eski haritalar gibi efemera satışları da var. Sahaflar çarşısında ne eski sahaflar kaldı, ne eskinin sahaf kitapları ne de eski okuyucu...
İstanbul İstiklâle tam 120 yıldır hizmet veren REBUL ECZAHANESİ de artık eski yerinde değil, o da yok. İstiklâl caddesi o yıllarda araç trafiğine de açıktı fakat ilk yıllar pek tabbi ki araç sayısı oldukça azdı.
Tramvay ise karşılıklı gidiş geliş çift ray ve çift yönlü idi. İstiklâl caddesinin en büyük sembollerinden biri de bugün de yerinde kültür hizmetine devam eden GALATASAY LİSESİ dir. Galatasaray Lisesi kuruluşundan, yetiştirdiği her biri bir değer olan mezunlarına ve tedrisat sistemine kadar o denli önemli bir değerdir ki ayrı bir yazı konusudur. Galatasaray Lisesinin tarihi, İstiklâl caddesi ile Cihangiri birbirine bağlayan ,Galatasaray lisesinin yan sokağı, Turnacıbaşı caddesi üzerine, Lisenin arka kapısının hemen yanında yer alan GALATASARAY HAMAMI ile birlikte 1481 yılına kadar uzanır.
İstiklâl caddesini yukarıdan aşağıya, vitrinlerine bakarak bile yürümek insanı "Alice Harikalar Diyarında" moduna sokardı. Neyse ki ALİ MUHİTTİN HACI BEKİR şimdilik yine eski yerinde.Yine aynı limonatası, akide şekerleri, badem ezmesi, acıbadem kurabiyesi ve lokumları ile duruyor.
Bir de Ağa Camii karşısındaki sokakta sağ kolda LÂDES LOKANTASI duruyor. Aynı atmosfer ve aynı menüsü ile. Ağa Camii sokağında , Hacı Abdullah Lokantasından biraz aşağı inince solda ünlü HAVAİ LOSTRA Salonu ile karşılaşırsınız.Hem çok maharetli bir şekilde ayakkabı tamiri yapılır hem de yerden oldukça yüksek yan yana 5 koltuktan birine oturarak ayakkabınızı boyatabilirsiniz. Ayakkabınız boyadan sonra yepyeni bir ayakkabı olacak ve hiç olmadığı kadar parlıyacaktır. Lâkin, bugün kim boyatacak ayakkabısını ? Kaç kişide kösele tabanlı, klâsik deri ayakkabı kaldı ? Herkeste bir Lâstik ayakkabı merakı var.
Nerede o eski zarafet ? İstiklâlde ,Hüseyinağa,Solakzade sokağında ise 1958 yılında açılan ILIYA GÜLERŞEN Kumaş mağazası halen devam ediyor.En kaliteli ve kupon kumaşlar perakende olarak burada satılıyor.Iliya Gülerşen de en şık takım elbiseleri ve papyon kravatıyla hep işinin başında.Ama o da artık 80 li yaşlarını yaşıyor....