Giden gelmiyor acep ne iştir
Rusya ordusu o dönem telefon teknolojisi çok iyi kullanıyordu, keza Türk ordusuda telgraf sistemini çok iyi kullanıyor, hatta teknolojik anlamda geliştirebiliyordu. İşte bu sebeptendir ki yemen cephesinden gelen talepler Elbette İstanbul'daki saraya ulaşır fakat maalesef birçoğu cevapsız kalıyordu. Bu olumsuz durumda kendi içinde birçok iyi sonuç yaratmıştır. Tıpkı Mustafa kemal paşa Çanakkale Savaşı'ndan önce Trablus, İsmetpaşa Hicaz Cephesindeki imkansızlıkların yarattığı ortam içerisinde kazandıkları büyük tecrübeler gibi dönemin birçok Kurmay subayı Yemen’de büyük tecrübeler kazanmıştır,
Dönemin Arap aşiretleri belki kendilerince haklı olabilir, bunu bir isyan değil de adlı bir bağımsızlık mücadelesi olarak yorumlayabilir. Ancak bu durumu haklı bir mücadele eden çok emperyal Güçler ve işbirliği yaparak kendi toplumun kendi halkını sömürme niyetinde olan Arap aşiretlerini Osmanlı imparatorluğu'na karşı bir ayaklanması Mekke Emiri Şerif Hüseyin bağımsızlığını ilan etmiş Hicazın büyük bölümünü ele geçirmiştir ise İngilizlerle işbirliği yapmaya devam etmiştir.
Hicaz-yemen ordular komutanı Fahrettin paşa görkemli bir mücadeleyle Medine'yi korumayı başarmıştır, fakat Birinci Dünya Savaşı'nın bitmesiyle padişahın kararına boyun eğmek zorunda kalmış ve Medine'yi teslim etme ayrılma kararı almıştır.
Yemen Askeri ve genel tarihimiz açısından çok önemli bir yerde bulunmaktadır. Kimi kaynaklara göre 100 binin üzerinde Mehmetçiğimiz hayatını almıştır. Sözlü edebiyat geleneğinde olduğu gibi savaş ve onun yarattığı acılar konusunda daha sonra yakılmış türkülerden biride Yemen türküsüdür.
Burası Muştur olduğu söylenmektedir yine hoş gibi yerle bir şehrin veya bir bölgenin adını almış olabilir. Başka bir rivayet 1. Dünya savaşı zamanında Muş'ta bulunan bir kışladan seçilip gönderilen askerler gibi, dikkat edildiğinde türkünün bir yerinde bugünkü anlamıyla yedek subay Redif Alayı bulunmaktadır. Fakat Türküler genellikle yakıldıkları göre ismini alırlar veya özelliklerini taşırlar bu Türkü Yemen’de yakılmış olabilir.
Ağıt. Türküye konu olan Huş, Osmanlı'nın son savunma noktalarından biridir. Düz bir ovaya kurulu Muş'ta adı geçen ya da benzer bir yokuş bulunmamaktadır. Süveyş Kanalı'nın açıldığı 1869 tarihinden sonraki 45 sene zarfında Yemen'de nerdeyse bir milyon Türk Anadolu evladı gömülmüştür.
Osmanlı İmparatorluğu İstanbul Saray kayıtsızlık Hicaz Yemen Cephesi, belkide sebebi sadece iletişim kaynaklarındaki yetersizlik değildi. Dönemin Türk ordusu bugünden farklı olarak dönemine teknolojik gelişmeleri Gerçekten iyi Entegre ve iletişim kaynakları teknolojileri çok iyi kullanan bir ordu idi.
Birinci Dünya Savaşı esnasında kanlı çatışmalara yer olan Hicaz - Yemen Cephesi, KUTSAL Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün en sevdiği türkü aslında ağlanılması gerek acı bir ağıttır.
Havada bulut yok bu ne dumandır
Mahlede ölü yok bu ne figandır
Şu Yemen elleri ne yamandır
Ah o Yemen'dir gülü çimendir
Giden gelmiyor acep nedendir
Burası Huş'tur yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir
Kışlanın önünde redif sesi var
Bakın çantasında acep nesi var
Bir çift kundurayla bir de fesi var
Ah o Yemen'dir gülü çimendir
Giden gelmiyor acep nedendir
Burası Huş'tur yolu yokuştur