Uzay yarışında insanları uzaya göndermek her zaman bir öncelik olmuştur.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), 20 yıldan fazla bir süredir yörüngede sürekli bir insan varlığını sürdürüyor ve uzay istasyonlarındaki mikro yerçekimi araştırmaları, uzayda gelecekteki uzun vadeli insan görevleri için değerli bilgiler sağladı. Uzay Vakfı yakın zamanda insanların uzay uçuşu verilerine göre;
7 Kasım 2023 itibarıyla, ABD'nin 50 mil (80 kilometre) yükseklik tanımına göre 676 kişinin uzaya yolculuk yaptı. Bu astronotlardan 643'ü, uluslararası alanda 100 km (62 mil) olarak tanınan Kármán hattına ulaştı.
Uzaya gönderilen astronotların çoğunluğu, yani yüzde 86'sı, yolculuğunu Dünya çevresinde en az bir yörüngede tamamlayarak tamamlıyor.
Yüzde 4'lük kısım ise Dünya yörüngesinin ötesine geçti.
NASA'nın Apollo programı 1960'larda ve 70'lerde Ay'a 24 adam gönderdi; 12'si Ay yörüngesine ulaşırken 12'si de yüzeye indi.
Uzay Mekiği Programının 1980'lerdeki ilk operasyonel uçuşları, 1985 yılında ilk kez 38 mekik astronotunun yörüngeye fırlatılmasıyla zirveye ulaştı.
Daha yakın yıllarda, ticari uzay uçuşu operatörleri yeni bir faaliyet dalgasına öncülük etti; bu sefer öncelikle uzaya yörünge altı yolculuk yapan özel astronotları ve turistleri hedef aldı.
Halka açık astronotlar genellikle kariyerleri boyunca uzayda birden fazla görevi tamamlıyor; özel uzay yolcularının yalnızca yüzde 10'una kıyasla yüzde 65'i iki ya da daha fazla uçuşa sahip.
Emekli NASA astronotu ve mevcut Virgin Galactic pilotu Frederick “C. J." Sturckow, uzayı dokuz kez ziyaret eden tek kişi olmaya devam ediyor.
43 ülkeden insanlar uzaya yolculuk yaptı. ABD, astronotların neredeyse yüzde 61'ini ve uçulan toplam uzay görevlerinin yüzde 66'sını oluştururken, Rusya 134 kozmonotla (yüzde 20) ikinci sırada yer alıyor.
Apollo programı Artemis II görevine seçilen 4 astronot arasında ilk kadın (Christina Koch), ilk siyahi insan (Victor Glover) ve ilk Amerikalı olmayan (Kanada Uzay Ajansı'nın astronotları) yer alıyor.
Ticari uzay uçuşu sektörü turistlerin uzaya erişimini genişletiyor. Son 3 yılda 69 özel astronot ilk kez uzaya ulaştı; bunların 46'sı Kármán çizgisinin üzerinde ve 23'ü ABD'nin uzay tanımının üzerindeydi.
Yeni nesil TEK BİR uzay elbisesi için $ 972 MİLYON bütçe hazırlıyan NASA karşısında, 2023 yılında yenilenen Türk Uzay Ajansının sadece 1.6 Milyar TL gibi KOMİK - CİMRİ bütçe ile ne denli ciddi planları var bilinmez.
Hamdolsun: dünyadan 225 MİLYON Km mesafede olan Marsa Hindistan 384.ooo Km mesafedeki Ay bile değil, sadece Atmosfer dışına çıkabilen ve bunun için 4 yabancıi ile ‘’Gurup tenzilatı’’ aldıktan sonra, yinede Halkın birikimlerinden $ 55 MİLYON verip, TURİST gibi giden artık, ilk UZAYGEZER bizden biri ! var.
FETÖ terör örgütüne bağlı diye Hava Kuvvetlerinden kovulan, 7 yıl THY pilotluğu yaptıktan sonra Dolmuşla atmosfer gezisine çıkarttığımız ilk UZAYGEZER turistimize gülelimmi ? – yoksa yerlerde sürünen hallerimize ağlayalımmı ? bilemedim …
Yinede ‘ülkenin ne sevyede olduğunun ispatı’ gibi bu durum karşısında, uzaya giden 677. Turistimizle övünelim..