SEDAT KAYA / YENİÇAĞ
70 yaşındaki İkizköylü Saraçoğlu, “Dört yıl önce kömüre ulaşmak için kazıya başladıklarında arkeolojik bir alana rastladılar. 10'dan fazla arkeolog 2 yıl titiz bir çalışma yaptı ve ''Bizi kazı alanına sokmuyorlardı. Ancak çok miktarda tarihi eser çıktığını gördük - biliyoruz'' dedi.
Görenlerimiz var. Karya dönemine ait mozaiklerin bulunduğuna dair kazıda çalışan arkadaşlardan duyumlar aldık. Taşınmaz varlıkların bulunduğunu duymamıza rağmen; buradaki varlıklar taşındı mı? Taşındıysa nerede? Bilgiler nereye verildi? Bunları kim denetledi?
Hiçbir bilgi verilmeden gizli saklı yürütülen, çalışanların görüntü alması ve burayla ilgili konuşması yasaklanan bu tarihi kazıda neler bulundu, ne yapıldı da böyle oldu bittiye getirildi” dedi.
Milas Müze Müdürlüğü, İkizköy'den çıkarılan tarihi eserlerin, Ören Arkeopark Alanı'nda sergilendiği açıklarken, Akbelenli köylüler köyden çıkarılanların çok azının Arkeopark'ta olduğunu iddia ettiler.
Tıpkı: Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’ye ait kömür madenine karşı köylüler, 2019’dan bu yana mücadele - Dava süreci devam ettirirken, 24 Temmuz 2023 sabah saatlerinde bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Eyleme geçen İkizköy direnişçileri de jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı.
Valilik en son 'İşlemler için 24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar bugün itibariyle sona ermiştir' desede, bölgede doğa kıyımı sürüyor.