Yabancı bizi nasıl tanıyor
Uzun yıllar Türkiyede yaşamış artık bizden biri bir dostuma Türkiye'de yaşamak nasıl bir şey ? diye sordum. Alttaki cevabı benim bile gözümden kaçanlarla - tam anlamıyla TARAFSIZ ve gayet objektif idi.
Bu soruya objektif bir şekilde cevap veremem.
Bilinçli bir şekilde Türkiye'de yaşamayı bırakma kararı aldım... Ama deneyeceğim. İşte başlıyorum.
Doğal olarak?
Türkiye çok güzel. İster Karadeniz bölgesinin koyu karanlık ormanları, Ege'nin sakin kıyıları, Güneydoğu'nun eski ıssız güzelliği, Doğu'nun yüksek gururlu dağları, Akdeniz'in nefes kesen plajları olsun; herhangi bir yönde 50 mil gidemezsiniz ki karşınıza muhteşem bir şey çıkmasın.
Altyapı açısından mı?
Türkiye, birçok Avrupa ülkesi aksine, çoğu daha iyi hizmet veren PARALI özel hastanelerden oluşan Sağlık sistemi kurulmuş, Serbest çalışan benim gibi freelance gazeteciler için problemli olsa da. İskandinav bir devletin verimliliğini asla beklemeyin, ama genellikle işlerinizi çok fazla belirsizlik ve sıkıntı çemberinde, araya birilerini koyarak - biraz rüşvet vererek kolayca halledebilirsiniz. Ancak Türk insanlarının, ihtiyaçlarına uygun olmadığında kuralları ve prosedürleri görmezden gelme eğilimi vardır, bu yüzden Türkiyede yaşamayı düşünüyorsanız, her şeyin her zaman söz verildiği gibi işlemeyeceğini bilin.
Tarihsel olarak mı?
Batı Türkiye'nin çoğunlukla Yunan-Roma tarihi çok iyi korunmuş. Fakat Doğu Türkiye? Pek sayılmaz. Türkiye, hem Fırat'ın hem de Dicle'nin başlangıç noktalarını barındırıyor ve orada zengin bir kültür var. Ancak bunların çoğu korunmamış. Doğuda Mardin ve Antakya gibi, muhteşem tarihi eserlere ve yerlere sahip şehirler var; ancak ben bunların yeterince kullanılmadığını düşünüyorum.
Kültürel olarak mı?
Türkiye kültür açısından zengin. Ancak tarihsel olarak, güç genellikle Tarikat ve cemaatlerce devleti işgal etmiş Sünni Türklerin elinde, ki onların diğer kültürleri asimile etme eğilimi vardır. Türkiye'de var olan tüm bu güzel kültürler, bu yüzden genellikle gizli kalır. Oradalar, ama sunni yobaz güruh tarafından kontrol edildiği için, asla kolayca ulaşılabilir değiller.
Sosyal olarak mı?
İşte burası karışık. Eğer açıkça bir dışarıdan gelen değilseniz, seçtiğiniz sizi yönetmeleri için maaş verdiğiniz kamu uşak - hizmetkarları ÇETE yapısıyla bireysel özgür ifadenizi ASLA hoş karşılamaz. Türk insanları çok misafirperverdir. Aslında bu konuda kendileriyle gurur duyarlar. Ama bence bu sadece misafirler için geçerli. Oraya ait olduğunuzda, büyüdüğünüz yaygın deyiş "insanlar ne der ?'' olur. Eğer farklı görünüyorsanız, marjinal veya herhangi bir şekilde normun dışındaysanız, MUTLAKA kadın göbeğine muska yazmaya meraklı - kanaat önderi mahalle hocası etkisiyle yargılanacaksınız. Bu, ortaçağ kabile zihniyetidir. Herkes bunu kötü bir niyetle yapmaz, ama genellikle, eğer normun dışındaysanız, günlük olarak azarlanmaya - aşağılanmaya, maaşını verdiğiniz yöneticiyi beğenmezseniz, kanunları siz karşı kullanamasına hazır olun.
Politik olarak mı?
Bu konu tam bir karmaşa. Akıl tutulması yaşayan ülkede: DİPLOMASIZ denen Erdoğan, gibi destekçileri, muhalifleri bunu biliyor ve çoğu insan ''yılana dokunmayan bin yıl yaşasın'' misali bununla idare et diyor. Ortalama Türk vatandaşı, demokrasiyi, maalesef biri oy çoğunluğunu alırsa istediği her şeyi yapabileceği bir sistem olarak görüyor. Ortalama Türk vatandaşı, Batı temelli insan hakları fikirlerinden daha çok altyapı iyileştirmeleri ve cesaretle ilgileniyor. Bu kendi başına belki iyi bir şey, lakin kendi kaderlerini tayin etme ve özgür konuşmadan çok, TÜMÜ BOŞ: kullanmadığı köprüler - otoyollar, uçmadığı hava limanları, yatmadığı şehir hastaneleri ... için dünya emsallerinden 5-10 kat daha fazla FAHİŞ miktarlarla, bazıları milletin namusuna küfredebilecek kadar cüretkan YANDAŞ firmaların kasalarını dolduran GARANTİLİ durum aslında, hiç kimse için iyi değildi.
Kısacası?
Tatil yapmak için güzel bir ülke. Eğer 'Oryantalizm' Doğu değerleriniz varsa yaşamak için iyi bir yer. Şayet 'teşekkür ederim, kalsın' dercesine ilginiz yoksa, milyonlarca tavşan gibi çoğalan Suriyeli, Afgan, Afrikalı işgalcilerle ASLA yaşanır bir ülke asla SAYILMAZ.
Ülkemizi bizden ÇOK DAHA İYİ şekilde yabancı analizi...