23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı
Ulu önder Atatürk "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir" derken, bir milletin temel taşı çocuklara gereken önemin verilmesi hem kendileri hem de ülke ve dünya geleceği için oldukça önemli olduğunu vurgulama adına, geleceğimiz çocuklara bayram olarak hediye etmiştir.
23 Nisan 1920, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve haşa yaradan yerine: kan emici, hiçbirirnin anası ne Türk nede müslüman olmayan, saraylarında YÜZLERCE içoğlan, ordusunda civan – civelek taburları ! bulunduran, çoğu esrar – içki içer sözde halife ! osmanlı padişahlarına ‘’KAPIKILU’’ olmuş Türk halkının esaretten kurtuluşu - egemenliğinin ilan edildiği tarihtir.
23 Nisan 1924 te bu önemli günün bayram olarak kutlanmasını isteyen Atatürk, 23 Nisan 1929 ise bu günü çocuklara armağan ederek ‘’Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’’ olarak kutlanmaya başlanmış, resmî kabulü ise 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan ‘’Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’’ ile gerçekleşmiştir.
Bu bayramın uluslararası boyuta taşınması, UNESCO 1979 yılını ''Çocuk Yılı’’ ilan etmesi, 23 Nisan'ın tüm dünya çocuklarıyla kutlanmasına vesile olmuştur. İlk olarak 6 ülkenin katılımı ile milli bayram olarak kutlanmıştır. Daha sonraki yıllarda kırkın üzerinde ülkeden çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katılmaktadır.
23 Nisan dünyada, çocuklara bayram hediye eden ‘’ilk ve tek’’ ülke Türkiye'dir. Ulu Önder Atatürk'ün, çocukların milletin geleceği olmasını düşünmesi, 23 Nisan'ı onlara armağan etmesi ise onlara duyduğu sarsılmaz güveni ve sevgiyi sembolize eder. Bu yüzden yeni nesillerin 23 Nisan'ın önemini bilmesi, ‘’Kutsal Cumhuriyet’’ bekçilerinin bilinçli bir şekilde yetişmesi için önemli olup, aynı zamanda tüm dünya çocuklarının sevgi, kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlenmesi mesajı içindir.
Günün önemini vurgulama adına: 7 Nisan 1932'de ''Çocuk Bayramı sebebiyle 20 Nisan’dan 30 Nisan’a kadar mektup ve telgraflara şefkat pulu yapıştırılması hakkında kanun layihası'' gibi 8 Nisan 1936'da ''23 Nisan Çocuk Bayramı münasebetiyle halkevlerinin çocuklarla ilgili konferanslar vermesi ve müsamereler düzenlenmesi'' yapılmıştır.
Eşsiz DÜNYA LİDERİ "Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz" derken, aslında 13.800 yıllık şanlı TÜRK tarihine yakışır şekilde ‘’soyu belirsiz, padişah kapısına kulluk yerine - inandığınız tanrı adına EŞİT birey olun’’ mesajıyla, artık KUTSAL CUMHURİYET için geriye dönüşü olmayan “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” meşalesini yakmıştır.
Ne mutlu TÜRKÜM diyebilene ..