DR.CELALETTİN ALGAN’A HEYKEL...
Trabzon’un nüfus olarak küçük ama yatiştirdiği bilim, sanat ve edebiyat adamlarıyla ünlü bir zamanların halk arasında söylenen ‘’küçük Rusyası’’ Maçka’dan bir doktor çıkmıştı.
Birleşmiş Milletler Saglık teşkilatı tarafından 1965 yılında ünlü doktor görevlendirildiği, Afrika’ya gönderilir. Tam 26 yıl en fakir ülkeler Ruanda, Senegal, Kongo, Brundi ve Madagaskar’da görev yapar.
O dönemlerde çiçek ve verem hastalığı onbinlerce can alıyordu. Bilginin ulaşmadığı kara Afrika’da insanlar ve çocuklar günlerini hatta yıllarını acı içinde geçiriyordu. Kabile savaşlarından ötürü kimsenin korkudan gitmeye cesaret edemediği bir Coğrafyada köy köy kabile kabile dolaşarak bulaşıcı hastalıklara ve o dönemin kara kıtasında yaşamanın hayli güç olduğu zorluklara karşı amansız bir savaşa başlar.
Dr.Algan...
O büyük kıtada tek başına bu işleri başaramayacağına inanan Dr. Celalettin Algan, hemen bir sağlık ordusu kurar. Bu arada kendisi iki kez ölümcül hastalığa yakalansa da teslim olmayı asla içine sindiremez ve yeniden ayağa kalkar...
O insanlığa hizmeti gerçekten Yüce Tanrı’ya hizmet gibi görür... Amansız mücadele içine girer ve milyonlarca çocuğu, çiçek,tifo,kızamık, sarıhumma ve vereme karşı aşılar. Bu nedenle Dünyada ‘’salgın hastalıklarla mücadele tarihine ‘’ismini yazdırır. ‘’Kara Afrika’ya hayat veren Türk’’ ismiyle de anılan Dr. Algan, son görev yeri Madagaskar’da da devletin en üst nişanı ‘’Cumhurbaşkanlığı Ulusal Nişanı’’ ile onurlandırılır.
Ayrıca Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından ‘’çiçek eradikasyonu nişanı’’ ile ödüllendirilir. Kara Afrika’nın o günlerde de, bu günlerde de önünde saygı ile eğildiği kendini insanlığa adayan o Türk Doktor ülkesine geri döner ve 2005 yılında aramızdan ayrılır.
Şimdi gelelim onun anısına yapılan muameleye.
Trabzon’un Atatürk alanına dikilen, büstü, zamanın belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu döneminde, Atatürk alanının yeniden düzenlenmesi bahanesiyle diğerleriyle birlikte kaldırılır.
O zamanda söyledik ve yazdık şimdi de yazıyoruz ‘’bu tutum hangi aklın ürünü?’’. Bu olsa olsa bu tür insanların gelecek kuşaklara aktarılmaması için yapılan kıskançlık duygusundan başka bir şey değildir. Kentin yetiştirdiği ve zamanın Afrika kıtasının önünde saygıyla eğildiği bir bilim insanına böyle bir davranış reva görülmemeliydi.
Şimdi yapılacak olan şudur;
Belediye seçimlerinin ardından kazananın ilk yapacağı iş Dr. Celalettin Algan’ın büyük bir heykelinin Atatürk alanına dikilmesidir. Ancak bu şekilde iade-i itibar yapılabilir ve yapılmalıdır da...
Bunu bütün Trabzonlular olarak beklemek hakkımızdır. Bu değerlerimizi gelecek kuşaklara ancak böylece taşıyabiliriz...