Benzerlikler toplumlar için belirgin faktörlerdir.
Hala herkesi tehdit eden salgın ardından çalkantılı geçeceğe benzeyecek YENİ DÜNYA DÜZENİ için elimizden geleni yapmaya çalışırken, bize hala çok uzak olsa bile, kalkınmış toplumların sosyal yaşantısında teknoloji ile gelen büyük sıkıntıları var. Bazılarınca ''Hikikomori - kişinin kendi odasına kapanmaları'' hastalığı diye kabul edilen davranış bozukluğunun temelinde ne var ?.
Uzak Doğu kültürlerinde Kökü Japonya olan, modern ''bireyci toplumların'' tipik sosyal gerçekleşme baskısına tepki olarak harekete geçirilen, belkide bir başa çıkma stratejisi kabul edilir. Sosyal realizasyonun "İyi notlar almalısın" iş bulmalısın, evlenmelisin ... gibi ergenlik - yetişkin yaşamda, maalesef aile baskıları geleceğe dair pek çok beklentileri beraberinde getirir.
Söz konusu bireyin kendi odası – dünyasına kapanma hastalığı sıklıkla, onunla hiçbir ilgisi olmayan, fenomen çevresinde çok fazla kafa karışıklığına neden olan ve bununla birlikte bu durumun kendisini tanımlayanların önlenmesini engelleyen hastalıklar ile karıştırılır ve hikikomori ile kullanımı, bir sebep olarak değil, aksine izolasyonun sonucu olarak görülür. Bu durum, Kişisel Bilgisayarların yayılmasından çok önce Japonya'da başladı ve internetin kullanımı ile olumsuz şekilde yorumlanabilir. Çünkü insanların sosyal ilişkilerini geliştirmeye devam etmelerine izin vermez.
Temelinde ''Yanlızlık'' yatan Hikikomori izolasyonunun sadece bir depresif durumun bir sonucu olduğunu düşünülmemeli. Yakın tarihte Japon Sağlık Bakanlığı, hikikomori depresyondan türü bir hastalık DEĞİLDİR desede, bazen "birincil hikikomori" nin varlığı, diğer hastalıklardan önce ve ayrı olarak gelişir ve herhangi bir önceden var olan ruhsal bozukluktan çıkarılmayan bir geri çekilmedir.
Tıpkı izolasyonunun depresyondan kaynaklanmadığı gibi, örneğin (açık alanların ve kamusal alanların korkusu Agorafobi aksine, bir tür sosyal fobiden dolayı değildir ve kişi ilişkisiz bilgisayarlara bağımlılık geliştirebilir , ruh halinde bir düşüş yaşayabilir veya doğup büyüdüğü evi terk etmekten korkabilir.
Ancak bu bize internet bağımlılığı, depresyon ve sosyal fobiler olduğunu söyleyebilir. hikikomori nedenleri? Oğlanın veya kızın kendi odalarına kapanmalarına neden olan sebepler bunlar mı?
Belkide belirgin cevap 'Hayır' denebilir.