Bu Bir Yapay Zeka Devrimi Değil - Bu bir insan !.
Liz Rider, Göteborg
1 Kasım 2024
İş dünyası kritik bir dönüm noktasında. On yıllardır iş dünyasının nabzını bitmek bilmeyen toplantılar, dolup taşan gelen kutuları belirliyor ve daha azıyla daha fazlasını yapmak için durmak bilmeyen bir çaba. Şimdi, yapay zeka ilerledikçe, görevleri kolaylaştıran ve otomatikleştiren araçlar sağlamak tekrarlayan bir iş, teknolojik olduğu kadar insani de olan bir dönüşümle karşı karşıyayız. Yapay zeka süreçleri optimize edebilir, değerli içgörüleri ortaya çıkarabilir ve hatta trendleri öngörmek. Ancak, çalışma kültürümüzü yeniden düşünmek, anlamlı etkileşimlere öncelik vermek ve Gerçekten insan merkezli organizasyonları teşvik etmek.
Mevcut çalışma yöntemlerimiz sürdürülemez durumda ve yapay zeka görünüşte baş döndürücü bir hızla ilerlerken, nasıl çalıştığımızı yeniden değerlendirmemizin zamanı geldi. Yapay zeka alanında önde gelen isimlerden biri olan Sam Altman, önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay zekanın organizasyonları özerk bir şekilde yönetebileceği 5. seviye yapay zeka olgunluğuna ulaşabileceğimizi öngörüyor.
Süreç on yıl. Bu tür yeteneklerle rekabet etmek gerçekçi değildir; bunun yerine, robotik rutinleri bir kenara bırakarak belirgin insani becerilerimize eğilmeliyiz.
Bu yeni gelecekte yardımcı pilotlar. Yapay zekayı işbirlikçi bir “ortak” olarak kabul ederek, insani güçlerimizi geliştiren bir çalışma ortamı şekillendirebiliriz
ve değerler.
Pek çok çalışan ve lider, günlerini arka arkaya toplantılarla, yönetici masasında kısa bir yer kaplamak için bitmek bilmeyen PowerPoints
toplantılar. Çalışanlarının en iyi yönlerini ortaya çıkarmaya veya yenilikçiliği geliştirmeye odaklanmak için sınırlı zaman bırakıyor. Bu sürekli meşguliyet çok az zaman bırakıyor, Bırakın liderlik etmeyi, düşünmek için bile! Harvard Business Review tarafından yapılan bir araştırma, çalışanların haftada ortalama 23 saatlerini toplantılarda geçirdiklerini ortaya koymuştur,
Bu da onları zorluyor ve çoğu zaman temel sorumluluklarını yerine getirmek için çabalamaya zorluyor.
Bunun da ötesinde, birçoğunun birbiriyle yarışan öncelikleri ve her şeyin acil ve önemli göründüğü bir görev listesi vardır. Öncelik belirleme ihtiyacı açıktır:
Booz & Co, seçilmiş birkaç stratejik girişime odaklanan şirketlerin, kendi sektörlerinde en iyi performans gösteren şirketler arasında yer alma olasılığının %16 daha yüksek olduğunu bildirmektedir.
çok sayıda veya tanımlanmamış öncelikleri olanlara kıyasla daha yüksektir. Benzer şekilde, McKinsey tarafından yapılan bir araştırma, aşağıdaki konulara odaklanan kuruluşların iyi tanımlanmış stratejik öncelikler üzerindeki çabaları %40'a kadar daha fazla değer sağlıyor.
Bu görüşler, liderlerin çalışanlarına odaklanmasına olanak tanıyacak şekilde öncelikleri düzenlemenin kritik öneminin altını çiziyor. Bir liderin dokunaklı bir şekilde ifade ettiği gibi “Sağa sola bakarız ve sonra koşarız, çoğu zaman nereye gittiğimizi bilmeden ama koşmaya devam ederiz!”
Bu, zorluğun özünü yakalıyor: Ayak uydurma telaşı içinde gerçek yönümüzü ve amacımızı gözden kaçırabiliriz.
Çok fazla önceliğiniz olduğunda, aslında hiçbir önceliğiniz yoktur. - Stephen Covey
Taşan Gelen Kutusu ve Dijital Aşırı Yüklenme ve Sonuç: İnsan Merkezli Bir Devrime Liderlik Etmek
Yapay zekanın işyeri verimliliğini artırma potansiyeline sahip olduğu çok önemli bir noktada duruyoruz, ancak yalnızca çalışma şeklimizi yeniden şekillendirmeye kararlı olursak. Bu devrim, gerçek bağlantılara öncelik vermemizi, düşünmeye zaman ayırmamızı ve yaratıcılığı güçlendirmemizi gerektiriyor. Bu neden bir insan devrimi?
Çünkü iş yerlerimizi insan merkezli olacak şekilde yeniden keşfedebilir, yapay zekanın yanı sıra bireylerin de geliştiği ortamları teşvik edebiliriz. Mo Gawdat'ın da uyardığı gibi, yapay zekanın daha derin insani bağlantılar için sunduğu fırsatların farkında olmadan “saksıdaki kurbağalar” olmaktan kaçınmalıyız. Şu anda şirketlerin yalnızca %12'si, etkili liderliğin yerleşik olduğu Josh Bersin liderlik olgunluk modelinde yüksek puan alıyor ve dinamik bir ortama sürekli uyum sağlar. Bu arada, yapay zeka olgunluğu 5 üzerinden 2. seviyeye ulaşmıştır ve hızla gelişmeye devam ediyor. Bizi geride tutan nedir? Liderlik geliştirmenin önemini neden göremiyoruz?
Çalışanlarınıza zaman kazandırmak için yapay zekadan nasıl yararlanıyorsunuz? Gartner, liderlik gelişimini kuruluşlar için sürekli olarak en önemli öncelik olarak sıralıyor, Yine de çoğu zaman acil iş ihtiyaçları uğruna bir kenara itilir. Şimdi insani niteliklerimizi kucaklamanın ve iş yerlerini geliştirmenin tam zamanı
Bireylerin gerçekten gelişebileceği yer.
Bu anı yakalayamazsak, kopma ve potansiyel kaybı döngüsüne girme riskiyle karşı karşıya kalırız. Gelin bu insan merkezli devrime öncülük edelim
ve işyerini, yapay zekanın bir ikame değil, müttefikimiz olduğu, insanların mükemmelleşebileceği bir ortama dönüştürmek.
Aslında İnsan Odaklı Liderlik hakkında konuşmalıyoz.