Sanal Akran’a gençlerden soru yağdı
Sanal Akran’a gençlerden soru yağdı
Gençlerin cinselliği konuşabileceği ya da danışabileceği bir alan olmaması onları internette yanlış bilgilere itiyor. Gençleri doğru bilgilendirmeyi hedefleyen ve soruların anonim olarak cevaplandırıldığı Sanal Akran'a ait 'Bizim Aramızda' web sitesi 6 ayda 200’e yakın soru al
Gençlerin cinselliği konuşabileceği ya da danışabileceği bir alan olmaması onları internette yanlış bilgilere itiyor. Gençleri doğru bilgilendirmeyi hedefleyen ve soruların anonim olarak cevaplandırıldığı Sanal Akran'a ait 'Bizim Aramızda' web sitesi 6 ayda 200’e yakın soru aldı.
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu adına konuşan Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (SGYD) Proje Koordinatörü Beste Acavit, gençlerin cinsellikle ilgili merak ettikleri sorulara “Bizim Aramızda” internet sitesi üzerinden anonim olarak cevap verdiklerini belirterek, “Kasım 2021’den bu yana 200’e yakın soru aldık. Doğru bilgilerin yaygınlaşabilmesi için cinsellik ve cinsel sağlığa ilişkin konular konuşulmalı ancak Türkiye’de gençlerin sorularını sorabileceği ya da konuşabileceği alan yok” dedi.
SGYD’nin 2020’de gerçekleştirdiği çalışmaya göre; Türkiye genelinde gençlerin cinsel sağlık ile ilgili bilgiye erişimde en sık kullandığı kaynaklar sırasıyla; okul, internet, makale/kitap, sosyal medya olarak belirlendi. Akranlar da cinsel sağlıkla ilgili ana bilgi kaynaklarından birisi. CİSÜ Platformu Sözcüsü Beste Acavit, gençlerin kafa karışıklığını gidermek amacıyla sanalakran.com web sitesini geçen yıl yenilediklerini ifade ederek, “Cinselliğin tabulaştırıldığı ve utandırıldığı bir ortamda internetten bilgi almak daha mahrem ve güvenli hissettiriyor. Ancak internette birçok yanlış içeriğin olması ve doğru içeriğin yetersiz olması nedeniyle gençler bilimsel, güvenli ve kapsamlı bilgilere erişemiyor. Bu nedenle, siteyi soruların anonim şekilde sorulabildiği, cinsellikle ilgili eğitimlere erişebilen ve güncel blog yazıları bulunabilen bir platforma dönüştürdük. Kasım 2021’den bu yana 200’e yakın soru cevapladık. Beklediğimizin de üzerinde bir ilgi oldu. Soru sorma alanı tamamen anonim. Doğru bilgilerin yaygınlaşabilmesi için cinsellik ve cinsel sağlığa ilişkin konular konuşulmalı ancak Türkiye’de gençlerin sorularını sorabileceği ya da konuşabileceği alan yok. Sistem çok basit, sitede soru sor form bölümünde, isim yazmadan bir takma isim belirleyerek sorunuzu bize yollayabiliyorsunuz. Amacımız; temel bilgi ve yaklaşımı iletmek ve kişileri ilgili yönlendirme mekanizmalarına ulaştırmak. Danışmanlık gerektiren ya da soru soran kişilerle iletişime geçilmesi gereken bir soru gelirse de isteğe bağlı olarak gençler e-posta alanını da doldurabiliyor” dedi.
Cinsellikle ilgili yanlış bilgiler çok yaygın
Acavit, doğru bilgiye erişilemediğinde yanlış bilgiler sebebiyle gençlerin kendilerine zarar verebilecek uygulamalara yönelebileceklerine dikkat çekerek, cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar konusunda da riskli davranışların artabileceğine işaret etti. Sanal Akran üzerinden gelen sorularda yanlış ifadelerin ve içeriklerin çok fazla kullanıldığını gözlemlediklerini belirten Acavit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar, korunma yöntemleri ya da gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili çok fazla bilgi eksikliği mevcut. Yanlış uygulamalar, doktora danışılmadan ilaç kullanımı ya da zararlı olabilecek geleneksel uygulamalar da oldukça yaygın görünüyor. Gençlerin sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı çekinceler de çok dikkat çekici. Örneğin; doktora gitmeden ne yapabilirim? Doktorun beni yargılamasından korkuyorum, alternatif bir yol var mı? gibi sorular soruyorlar. Bu da aslında bize yargılamadan uzak, genç dostu sağlık hizmetlerine erişimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Cinsellik ve hazla ilgili çok fazla soru geldi. Cinsel deneyimlerle ilgili çok fazla mit olduğunu da görüyoruz. Kapsamlı cinsellik eğitiminin örgün eğitim içerisinde yer almaması gençlerin cinsellikle ilgili bilgileri güvenilir olmayan yerlerden edinmelerine, dolayısıyla yanlış bilgi, tutum ve davranışlara yol açabiliyor. Sanal Akran Projesi de temelde cinsel sağlık ve cinsel haklar ile ilişkili bilgiye erişimdeki eksikliği gidermeyi amaçlıyor.”