İzmir Avrupa Ödülü'nü bu çabalar sayesinde aldı
İzmir Avrupa Ödülü'nü bu çabalar sayesinde aldı
Kılıçdaroğlu İzmir’de atık dönüşüm tesisi açtı
Kılıçdaroğlu İzmir’de atık dönüşüm tesisi açtı
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi'nin açılışını yaptı. Kılıçdaroğlu, “Belediye Başkanımız Tunç Bey'in attığı adım son derece değerlidir. Büyükşehir Belediye Başkanıma yürekten teşekkür ederim. Zaten bu çabalar sonucudur ki Avrupa Ödülü'nü de İzmir aldı” dedi.
Sürdürülebilir kent hedefiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ambalaj atıklarını ayrıştırmak için belediye iştiraki İzDoğa eliyle Konak'ta kurduğu İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi bugün törenle açıldı. Törene Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li yöneticiler, milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, tesis çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Kılıçdaroğlu: “Tunç Soyer büyük bir yatırım yaptı”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sokakta zor şartlar altında geçimlerini çöplerden sağlamaya çalışan vatandaşların daha insanî koşullarda istihdam edilmesine olanak sunan İzDönüşüm projesinin önemine değinerek “Bu insanlara hep sahip çıkmak, onları örgütlemek istemişimdir. Onların da haklarının olması lazım. Çalışıyorlar, alın teri döküyorlar. Yarın yaşlanacaklar, sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları lazım. Kendisi ya da ailesi hastalanacak. Doktora gitmeleri gerekecek. Sağlık harcamalarının çok pahalı olduğunu da biliyorum. Toplumda onurlu bir birey olarak yaşamaları gerekiyor. Bunun mücadelesinin verilmesi gerekiyor. Burası eski bir tesis. Başkan Tunç Soyer burayı önce satın aldı, büyük bir yatırım yaptı. Ardından oraya çöp, kağıt, karton, plastik getiren pek çok insanın güvencesini sağladı. Belediye, o beldede ya şayan her bir yurttaşın hakkını ve hukukunu teslim eden kurum demektir. Belediyenin görevi budur” dedi.
“Alın terini hak edenlerin yanındayım”
Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Çöp diye dışarıya attığımız, kullanmadığımız pek çok şeyin aslında bir servet olduğunu artık bütün dünya biliyor, hepimiz biliyoruz. Bu serveti yeniden ekonomiye kazandırırken insan unsurunun da göz ardı edilmemesi lazım. Ben beşli çetelerin adamı değilim. Ben alın teri dökenlerin yanındayım. Herkesin karnının doymadığı, fakirin ezildiği, varlıklılara büyük kaynakların aktarıldığı bir ekonomik düzeni asla kabul etmiyorum. Sosyal devlet dediğiniz işin temelinde herkesin karnının doyması vardır. Bunun mücadelesini veriyoruz. Belediye Başkanımız Tunç Bey'in bu bağlamda attığı adım son derece değerlidir.”
“Başkanıma yürekten teşekkür ederim”
İzDönüşüm projesi sayesinde sigortalarının, mesai saatlerinin ve izinlerinin olduğu bir sisteme geçen tesis çalışanlarına seslenen Kılıçdaroğlu, “Elbette evlatlarınızın sizden beklentileri var. Elbette cep telefonu, tabletler, daha iyi yaşam tarzı isteyecekler. Onlar da tatil yapmak isteyecekler. Bu tesis bir anlayışı da yeniden inşa ettiği için benim açımdan son derece değerlidir. Sizleri burada huzur içinde görmek, evinize akşam huzur içinde dönmenizi sağlamak elbette belediye başkanımızın da hedeflerinden birisi. Belediye sadece beldenin caddesini, parkını yapmakla değil, o beldede yaşayan insanların huzurunu da sağlamak zorundadır. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye'yi inşa etmek zorundayız. Beraber olursak bu mücadeleyi başarıyla taçlandırmış oluruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıma yürekten teşekkür ederim. Zaten bu çaba lar sonucudur ki Avrupa Ödülü'nü de İzmir aldı” diye konuştu.
Soyer: “İzmir’de 'çöp' kavramına son veriyoruz”
Uyum içinde yaşam kurmak istediklerini ifade eden Başkanı Tunç Soyer ise “Biz İzmir’i, doğanın döngülerinden koparılmış bir beton yığını değil, ekosistemin bir parçası olarak büyütüyoruz. Yeşil koridorlarla doğanın kente, kentlinin de doğaya nüfuz edebildiği, afetlere karşı dirençli ve belki de en önemlisi atık yönetimi planlanmış bir şehir için çalışıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi işte bu doğrultuda attığımız çok önemli bir adım. Bu açılış, doğayla uyumlu, döngüsel bir şehir olma hedefimiz için bir kilometre taşı. İzDönüşüm projemizle İzmir’de 'çöp' kavramına son veriyoruz. Atığı ekonomiye geri kazandırıyoruz. İzDönüşüm projemizin ekonomik ve ekolojik boyutu kadar, hepimizi gururlandıran toplumsal bir boyutu da var. Ayrıştırma işlemini gerçekleştirecek iş gücünü sağlamak amacıyla, sokak toplayıcısı kardeşlerimizi istihdam etmeye başladık. Onlara sadece iş olanağı sağlamıyor, aynı zamanda ömürleri boyunca çöpü karıştırma zorunluluğundan kurtarıyoruz. Daha iyi ekonomik şartlar, kalitesi yüksek bir yaşam ve sağlıklı iş koşulları sunuyoruz” dedi.
“Kılıçdaroğlu'na sonsuz teşekkür ediyorum”
Kılıçdaroğlu'na teşekkür eden Başkan Soyer şöyle konuştu: “Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken İzmir’den geleceğe umutla bakıyoruz. Biz, yaşamı iyi yönde dönüştürmekte kararlıyız. Biliyoruz ki, değişim bizim elimizde. Vatandaşlarımızın asli sorunlarını çözmek ve dünyayı daha iyi yönde değiştirmek için attığımız her adımda bizleri yalnız bırakmayan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na sonsuz teşekkür ediyorum. Şunu bilmenizi isterim ki, her zaman ve her koşulda daha güçlü bir Türkiye inşa etme mücadelenizin yanındayız.”
Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve Başkan Soyer beraberindeki heyetle tesiste incelemelerde bulunarak bilgi aldı.
İzDönüşüm projesi dört ilçede başladı
İzDönüşüm projesi kapsamında atık toplama araçlarıyla konut, kamu kurumu, hastane, market gibi birçok farklı alandan ambalaj atıkları kaynağından toplanıyor. Toplanan atıklar İzDönüşüm tesisine iletiliyor. Tesiste günlük kapasitesi 420 ton olan ambalaj atığı ayrıştırma parkuru bulunuyor. Burada ayrıştırılan atıklar geri dönüşüm halkasına dâhil ediliyor.
Proje ilk olarak 800 atık toplama kutusu dağıtılan Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere’de başlatıldı. Atık toplama kutusu ve araç sayısının artırılmasıyla İzDönüşüm projesinin İzmir geneline yayılması hedefleniyor. Projeyle sokakta zor şartlar altında geçimlerini çöplerden sağlamaya çalışan vatandaşların daha insanî koşullarda istihdam edilmesine olanak sunuyor. Geçimlerini çöpten sağlayan yurttaşlar sigortalarının mesai saatlerinin ve izinlerinin olduğu bir sistemde, çok daha hijyenik koşullarda çalışıyorlar.