Babacan Sosyal Medyada Canlı Yayın Açtı, Söz Verdi: Maddi zorluk yaşayan tek bir üniversiteli kalmayacak
Babacan Sosyal Medyada Canlı Yayın Açtı, Söz Verdi: Maddi zorluk yaşayan tek bir üniversiteli kalmayacak
Bu sene üniversiteyi kazanan 105 bin 772 genç okullarına kayıt yaptıramadı.
Bu sene üniversiteyi kazanan 105 bin 772 genç okullarına kayıt yaptıramadı. Öğrenciliğin maliyetinin arttığını söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medya hesaplarından canlı yayın açtı. Babacan, kendisine gelen şikâyetleri okudu, partisinin vaatlerini anlattı. Babacan, “Üniversiteyi kazanıp maddi zorluk yaşayan tek bir öğrencimiz kalmayacak. Öğrencilerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanması tamamen devletin garantisinde olacak” dedi.
Babacan’ın ifadelerinden öne çıkanlar şöyle:
‘Yurt imkânı sağlayacağız, yoksa kira desteği vereceğiz’
“Yurt sorununu ortadan kaldıracağız. İhtiyacı olduğu halde, maddi durumu zayıf olduğu halde yurt bulamayan her öğrencimize yurt imkânı sağlayacağız. Yurt yoksa kira desteği vereceğiz. Tüm eğitim masraflarını karşılayacak şekilde Eğitim Destek Banka Kartı vereceğiz. 18 yaşını dolduran herkes bu karttan yararlanabilecek. İlkokul, ortaokul, lise öğrencisiyse veliler kullanacak.”
‘Yeme içme, barınma, hepsini çözeceğiz’
“KYK yurtlarında kalan öğrencilerimizin yeme içme masrafı bu koskoca ülke için nedir ki öğrencileri bunlarla uğraştırıyorsunuz. Yemesi, içmesi, barınması hepsini çözeceğiz. Öğrenciler, üniversiteyi kazandıktan sonra geçim derdinde olmayacak. Esas bu. Kimsenin aklında en ufak soru kalmayacak. Hedef bu.”
‘Öğrencilerin temel ihtiyaçları devletin garantisinde olacak’
“DEVA Partisi Genel Başkanı olarak tüm üniversiteli arkadaşlarıma söz veriyorum: Üniversiteyi kazanıp maddi zorluk yaşayan tek bir öğrencimiz kalmayacak. Öğrencilerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanması tamamen devletin garantisinde olacak. Ulaşımdı, yeme içmeydi, barınmaydı, kitaptı, kırtasiyeydi, bilgisayardı, şuydu buydu… ‘Üniversiteyi kazandım ama barınamıyorum, aç geziyorum’ diyen tek bir öğrencimiz kalmayacak.”
‘Herkesin öğrenim ve iş imkânı olacak’
“Önümüzdeki seçimde bambaşka bir dönem açılacak. Müreffeh, özgür ve zengin, adil bir Türkiye için bir başlangıç yapacağız. Bu sene kazanamayan veya kazanda da kayıt yaptıramayan gençlere de ‘Umudunuzu kaybetmeyin. Bu ülke düzgün yönetildiğinde herkesin öğrenim imkânı olacaktır. Herkesin iş imkânı olacaktır. Yeter ki önümüzdeki dönemde düzgün bir kadro işin başına gelsin. Çözüm kolay.”
‘Her yerden feryat mesajları geliyor’
Barınma, hayat pahalılığı ve eğitim sorunuyla ilgili kendisine gelen mesajları paylaşan Babacan, “Her yerden feryat mesajları geliyor. Anadolu ve Trakya’da her ilde ve ilçede görüyordum. Gençler ‘Başkanım, üniversiteyi kazanacağım ama ailemin okutacak parası yok. Kira, barınma, yeme, içme, ulaşım masrafları aldı başını gitti’ diyordu. İşte bu gerçeği bugünkü rakamlarla gördük. 850 bin arkadaşımız üniversiteyi kazanmış ama bunlardan 105 bin 772’si kaydını yaptıramamış. Acı gerçek bu” diye konuştu.
‘Öğrenciler makarnaya, patatese talim ediyor’
“Öğrencilik artık çok maliyetli. Adım atıyorsunuz para. Şehirlerarası ve şehir içi ulaşım korkunç pahalandı. Gıda fiyatları almış başını almış başını gitmiş. Öğrencilerin çoğu makarnaya, patatese talim ediyor. Akşam yemeğini tek bir çorbayla geçiştiren çok sayıda gençle karşılaşıyorum. Kira fiyatları aldı başını gitti. Öğrencilik çok zorlaştı.”
Öğrenciliğinde üniversiteyi kazanınca heyecanla kayıt gününü beklediklerini söyleyen Babacan, “Varlıklı ailelerin çocukları ile maddi imkânları zayıf ailelerin çocukları arasında bu kadar büyük bir fırsat eşitsizliği olmamıştı” dedi.
‘Gençler KYK burslarından kenara koyup Avrupa’da tatil yapabiliyordu’
Babacan yüksek enflasyona tepki gösterdi, şöyle devam etti:
“Şartların çok daha iyi olduğu dönemleri yaşadık. Ben ve arkadaşlarımın ülke ekonomisinin başında olduğu dönemde gençlerimiz KYK burslarından, kredilerinden artırıp da kenara koydukları parayla Avrupa’da tatil yapabiliyorlardı. Bilgisayar, cep telefonu almak problem değildi. Şu anda gençler bir cep telefonu almakta çok zorlanıyor, görüyoruz. Bugünkü hükûmet üyeleri kim yokluktan, yoksulluktan bahsetse ‘Çıkar telefonunu’ diyorlar. Sanki lüksmüş gibi.”