AKM’de 19-25 Eylül Haftası Etkinlikleri
GÜLDESTAN // 20 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin en fazla turne yapmış eseri olma özelliği taşıyan Güldestan, uzun bir aradan sonra yeniden AKM sahnesinde seyircilerle buluşacak. Libretto ve koreografisini Beyhan Murphy’nin, müzik yönetmenliğini ise Mercan Dede’nin üstlendiği eser; bir göç yolundan şehirdeki kafeye, çağdaş yazar Orhan Pamuk’un eserlerinden 17. yüzyılda Evliya Çelebi’ye, modern insanın içsel yolculuklarından semaya, Osmanlı döneminden modern İstanbul’a ve nihayetinde de Gül’e varan bir yolculuğu sahneye taşıyor. Esere sahnede küçük bir canlı orkestranın yanı sıra, usta fotoğrafçı Ara Güler’in İstanbul fotoğrafları da eşlik ediyor.
İlk kez izleyiciyle buluştuğu 2004’ten günümüze Hollanda, Çin, Almanya, Makedonya, Kıbrıs, Bosna, Cezayir, Arnavutluk ve Fransa’da izleyiciyle buluşan Güldestan, Aspendos Opera ve Bale Festivali, Bodrum Bale Festivali ve Bursa Festivali gibi Türkiye’nin önde gelen festivallerine katıldı. Modern dans retoriğini mistik bir aurayla buluşturan eser; Mersin, Antalya, Samsun, İzmir, Ankara ve İstanbul olmak üzere altı Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi.
DEVRAN- ŞERİF // 22 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu ve Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Bölümü, manevi iklimimizin mihenk taşları arasında yer alan tekke kültürünü AKM Tiyatro Salonu’na taşıyacak. Postnişinliğini Mehmet Fatih Çıtlak, sanat yönetmenliğini ise Yüce Gümüş’ün üstlendiği Devrân-ı Şerif, tekke kültürünün en önemli ögelerinden “devrân”ı AKM’de sanatseverlerle buluşturacak.
KALÁKA MÜZİK VE ŞİİRİN KEYİFLİ BİRLİKTELİĞİ // 23 EYLÜL // ÇOK AMAÇLI SALON // 20.00 Dünya çapında tanınan ve 53. sanat yılını kutlayan Macar müzik grubu Kaláka ikinci kez İstanbul’a geliyor. İsmini Erdel bölgesi Macarlarına ait “birlikte çalışmak” anlamına gelen “kaláka” dan alan grup, Macar şiirinin en güzel örneklerinden yaptığı besteleri halk müziği formunda seslendiriyor. Orkestrada kontrbas ve gitarda Gábor Becze; flüt, kanun, pan kavalı, klarnet ve tárogató da Dániel Gryllus; gitar, charango ve ağız kopuzunda Vilmos Gryllus; mandolin, 12 telli gitar, ukulele ve kalimbada Balázs Radványi yer alıyor. Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi iş birliği ile AKM Çok Amaçlı Salon’da gerçekleşecek konserde, Macarca yapılan açıklamaların Türkçe çevirisi de olacak.
KARMAKARIŞIK // 23-24-25 EYLÜL // 20.00, 15.00
İngiltere’nin en uzun sahnelenen komedisi olma özelliği taşıyan Haydi Karına Koş’un yaratıcısı Ray Cooney, Karmakarışık’la AKM Tiyatro Salonu’na konuk olacak. Haldun Dormen’in Kemal Uzun’la Türkçeye kazandırdığı ve yönetmenliğini üstlendiği eser, İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarının başarılı oyunculuklarıyla sahnelenecek. İlk kez 1990 yılında Londra’da sahneyle buluşan oyun, Richard Phillips adında saygın bir bakanın hikâyesini konu ediniyor. Rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak yaşamak için bir otel odası tutan Phillips, odada bir cesetle karşılaşıyor. Bu beklenmedik gelişmeyle işlerin nasıl içinden çıkılmaz ve karmakarışık bir hal aldığını işleyen oyun, tiyatro severlere kahkahalarla dolu bir seyir vadediyor.