Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından dünyada arama kurtarma alanında en fazla akredite ekibe sahip ülke oldu
Gönüllüler tarafından kurulan ve 1994 yılından bu yana 50’nin üzerinde ulusal ve uluslararası afette insanların yardımına koşan GEA Arama Kurtarma Ekibi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da onaylandı. BM tarafından yeni oluşturulan hafif ve hızlı arama kurtarma ekipleri akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayan GEA, sertifikasını 30 Ağustos’ta AFAD ve BM yetkililerinin katıldığı törende aldı. GEA, ‘Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi’ sınıfında BM’nin onayladığı dünyadaki ilk arama kurtarma ekiplerden biri oldu. Aynı zamanda Türkiye, 4 Ekiple (AFAD İstanbul ve Ankara, AKUT ve GEA) BM tarafından dünyada en fazla sayıda ekibi sınıflandırılan ülke unvanını kazandı.
1994 senesinden beri Türkiye ve dünyadaki afet ve acil durumlarda arama kurtarma alanındaki çalışmalarını gönüllülük esasıyla yürüten GEA, 27-30 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da yapılan BM gözlem sürecini başarıyla yürüterek, Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi sınıfında Birleşmiş Milletler’e akredite oldu. Afetlerde ilk saatlerin hayati önem taşıdığı göz önünde bulundurulduğunda hafif ekiplerin hızlı ve esnek olması arama kurtarma çalışmaları için büyük bir avantaj yaratıyor. 10 farklı ülkeden gelerek İstanbul'da buluşan Birleşmiş Milletler INSARAG (Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Kurulu)* yetkilileri ile birlikte toplamda 150 kişinin katıldığı tatbikat, AFAD İstanbul İl Birlik Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Açılışını AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer’in yaptığı 3 günlük tatbikatı başarıyla tamamlayan GEA, Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi sınıfında BM tarafından akredite edildi.GEA’ya ödülü Üsküdar Kaymakamı Adem YAZICI, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya ŞANLIER ve BM yetkililerinin katıldığı bir törenle 30 Ağustos’ta verildi. Törene AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer gönderdiği video mesajı ile katıldı ve GEA ekibini tebrik etti.
GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin: Ülkemiz için de gurur verici
Bu alanda dünyada ilklerden biri olmanın sevincini paylaşan GEA Arama Kurtarma Ekip Koordinatörü Umut Dinçşahin, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tüm çalışmalarını gönüllülük esasıyla yürütmekte olan ve tamamı gönüllülerden oluşan GEA Arama Kurtarma ekibimiz, 1999 senesinden bu yana Birleşmiş Milletler INSARAG üyesidir. 3 gün süren bu tatbikatla birlikte INSARAG bünyesine yeni girmiş olan "Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi" statüsünü almaktan mutluluk duyuyoruz. Arama kurtarma alanında 28 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımızın, BM’in Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekip sınıflandırmasıyla somutlaştığı bu tatbikatı, AFAD’ın koordinasyonu ve kıymetli desteğiyle gerçekleştirmek bizler için ayrı bir öneme sahip. Bu süreçte, destek veren tüm gönüllülerimiz ve dostlarımıza yürekten teşekkür ederiz”
*Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu (INSARAG), Birleşmiş Milletler bünyesinde 1991 yılında kurulmuş arama-kurtarma ekiplerinin sahip olmaları gereken standartları belirleyen ve denetleyen tavsiye grubudur.