En İyi Savaş Filmlerinden Biri Olarak Kabul Edilen 'Dunkirk' Filmi Hakkında 9 Enteresan Bilgi

En İyi Savaş Filmlerinden Biri Olarak Kabul Edilen 'Dunkirk' Filmi Hakkında 9 Enteresan Bilgi           Yönetmen koltuğunda Cristopher Nolan ve eşi Emma Thomas'ın oturduğu, II. Dünya Savaşı'nı konu alan efsanevi film Dunkirk hakkında enteresan bilgileri sizler için bir araya derledik. Filmin hazırlanışından, oyuncularına kadar oldukça ilginç detaylara sahip Dunkrik hakkında hiç duymadığınız bilgiler öğrenmek için aşağı kaydırın.  

Farklı hikayelere sahip ve bizi duygudan duyguya sürükleyen filmleri oldukça seviyoruz. Kendilerine özgü hikayeleri, duyguları olan filmler çoğu zaman hayatımızda önemli izler bırakıyor. Bugün ise konuğumuz, yönetmen koltuğunda Cristopher Nolan’ın oturduğu ve bundan tam 5 yıl önce vizyona giren Dunkirk filmi hakkında enteresan bilgiler.

Hikaye olarak II. Dünya Savaşı’nda geçen filmimiz, oldukça büyük bir mücadeleyi anlatıyor. İngiliz ordusu, 400 bin askerle birlikte sıkışmasını ve sonrasında gelen deniz desteği sayesinde Dunkerque’den tahliye edilişini anlatan film, IMDb’de 7.8 gibi oldukça başarılı bir puana sahip. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan Dunkirk filmi hakkında daha önce duymadığınız bilgiler listemize geçelim.

Dunkirk filmi hakkında enteresan bilgiler: Senaryo olmadan çekim yapmak?

Dünyaca ünlü yönetmen Cristopher Nolan, aslında bu filmi bir senaryo kullanmadan çekmek istedi. Tamamiyle doğaçlama, daha doğal bir hikayenin ortaya çıkmasını isteyen Nolan’ın, ne kadar önemli hikayelere sahip filmlerde ve senaryolarda imzasının olduğunu biliyoruz. Nolan’ın yaptığı bir röportajda, “Ben senaryo istemiyorum. Çünkü sadece göstermek istiyorum.” sözleri oldukça dikkat çekmişti. Elbette, film bir senaryo üzerinden çekildi.

İlk filmden sonra yapılan en kısa film

Cristopher Nolan’ın 1998 yılında çektiği The Following filminden sonra çektiği en kısa film Dunkirk oldu. 1998 yılında çekilen film 70 dakikalık bir süreye sahipken, Dunkirk ise 106 dakikalık bir süreye sahip. Nolan, Dunkirk’ten tam 3 yıl önce çektiği Interstellar filminde 3 saatlik film süresi ile oldukça dikkat çekmişti. Interstellar’dan 3 yıl sonra ise işler tamamiyle tersine döndü ve Dunkirk filmi 106 dakikaya düştü.

II. Dünya savaşı bu kadar aksiyonlu geçmedi

Filmin II. Dünya Savaşı’nı konu aldığını söylemiştik. Ama Cristopher Nolan ortaya öyle bir iş çıkardı ki, filmin hikayesinde geçen olayların çoğu II. Dünya Savaşı’ndan bile daha aksiyonlu. “1939-1945 yılında gerçekleşen II. Dünya Savaşı’nda bile bu kadar aksiyon olmadı” tepkilerini üzerine toplayan film, izleyenleri bu aksiyonlar ile daha da heyecanlandırmayı başardı. Filmin başrollerinden bir tanesi olan Kenneth Branagh katıldığı bir röportajda, Dunkirk’in galasına gerçek II. Dünya Savaşı gazilerinin geldiğini ve savaşta bile bu kadar kargaşanın olmadığı söylediklerini belirtti.

Harry Styles, eski modaya uygun yüzü olduğu için oyuncular arasına alınd

Büyük bir kargaşayı, savaşı konu aldığı için filmin oyuncu kadrosu oldukça kalabalıktı. Tiyatrocular, yeni oyuncularla dolu kadroda bilindik birkaç isimde bulunuyordu. Bunlardan bir tanesi ise, dünya genelinde popüler olan One Direction grubundan Harry Styles oldu. Nolan, Harry Styles’i aslında popülerliği nedeniyle seçmemişti. Harry’nin yüz şekli, 1940’lı dönemlerde yaşayan insanlara benzediği için Nolan tarafından tercih edildi. Hatta Cristopher Nolan, Styles hakkında “Harry’nin ne kadar ünlü olduğunun gerçekten farkında olduğumu sanmıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Nolan filmlerinin çoğunda oynayan Michael Caine, bu sefer yalnızca bir Cameo yaptı

Michael Caine, Cristopher Nolan tarafından çekilen filmlerin çoğunluğunda oyunculuğu üstlenen isimlerden bir tanesi. Caine, genellikle dünyadan ve yaşamdan hiçbir şekilde zevk almayan karakterleri, akıl hocalarını ve yol arkadaşlarını oynarken, bu sefer yalnızca bir Cameo yaptı. Caine, Dunkirk filminde İngilizlere ait savaş pilotlarına telsiz üzerinden komut veren bir ses olarak kaldı. Michael Caine’nin sesini tanıyan izleyiciler tarafından geri dönüşler aldığında ise Nolan şunları söyledi “Evet, onu tespit etmeniz oldukça iyi. Caine sinemadaki en ayırt edici seslerden bir tanesine sahipken, birçok insanın bunu yapmamış olması benim için şok edici. Onu buraya sıkıştırmayı çok istedim. Britanya Savaşı’ndaki karakterine biraz selam veriyor. Ayrıca, Michael bu sonuçta tüm filmlerimde olmalı.”

Cameo: Sinema filmlerinde veya dizilerde, çok bilinen bir oyuncunun oldukça kısa süreli görünmesi veya görünmemesi anlamına gelmektedir. Maskelerin arkasındaki efsanevi isim: Tom Hardy

2012 yılında vizyona giren The Dark Knight Rises filminde canlandırdığı Bane rolüyle, Tom Hardy oldukça popüler oldu. Yüzünde bir maske olmasına rağmen müthiş bir duruşa sahip Hardy, Dunkirk filminde de yer aldı. Nolan, verdiği bir demeçte “Tom’u maskelerin arkasına gizlemek ve sadece gözleriyle hareket edebileceğini göstermek konusunda harika bir deneyim yaşadım. En etkileyici gözlere sahip. Seyirciyi, yüzünün çoğu kapalıykan bile inanılmaz anın içine çekebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Filmin müziği için Cristopher Nolan’ın saatinden esinlenildi

Filmin Ticking müziği, aslında Cristopher Nolan’ın saatinin sesinden esinlenildi. Cristopher Nolan, verdiği bir röportajda “Çok erken bir zamanda, Hans’a özelikle ısrarcı bir şekilde saatimden aldığım bir kayıt gönderdi ve parçayı bu sesten oluşturmaya başladık. Bu ses üzerinden çalışarak, filmin müziğini inşa ettik. Yani müzik, ses efektleri ve resmin daha önce hiç başaramadığımız bir birleşimi var.” Dışarıdan bakıldığında, böyle bir şeyi tahmin etmek imkansız diyebiliriz. Ama filmin bu dikkat çekici müziği, Nolan’ın saatinden geliyor. Bu kadar gerilim aşılayan bir müziğin, böylesine bir şeyden yola çıkarılarak yapılması oldukça ilginç.

Filmin senaryosu müzik ilkelerine uygun şekilde hazırlandı

Filmde müzik ve senaryo birleşimini oldukça ön plana taşıyan yönetmen Cristopher Nolan, “Shepard Tonu” tarzıyla Dunkirk filmini hazırladı. Senaryo, sürekli olarak inişli ve çıkışlı bir şekilde ilerlemesine rağmen, belirli çizgilerin dışına asla çıkmıyor.

Cristopher Nolan ve Emma Thomas’ın bir seyahati, Dunkirk’in temellerini attı

Filmin yapımcılığını Cristopher Nolan ve eşi Emma Thomas üstleniyor. Nolan ile Emma Thomas’ın henüz sevgiliyken Manş Denizi’ne yaptıkları seyahat sonucunda Dunkirk filminin temel fikri oluştu. İngiliz Kanalı’na yaptıkları seyahat esnasında yaşadıkları zorluklar doğrultusunda ortaya çıkan film, yıllar öncesine dayanan bir temele sahip. Emma Thomas yaptığı bir açıklamada şunları söyledi: “Gerçekten, gerçekten zordu. Kanal şaka değil. Oraya gitmemiz yaklaşık 19 saat sürdü. Düşündüğümüzden çok daha uzun sürdü ve tamamen donuyorduk. Tehlikeli ve imkansız hissettiriyordu ve bu insanlar üzerimize bomba atıp, savaş bölgesine girmeden oldu. Yani aslında filmin hikayesi, yönetmenlerin bazı şeyleri fark etmesiyle başladı.

Sizler için bir Cristopher Nolan efsanelerinde olan Dunkirk filmi hakkında bilgileri bir araya topladık. II. Dünya Savaşı’nı konu alan bu film, aslında arkasında birçok farklı hikayeyi de barındırıyor. Cristopher Nolan, film sektöründe oldukça başarılı işleri ortaya koyan yönetmenlerin başında geliyor. Bu zamana kadar bol aksiyonlu, sizleri sürükleyen filmlerin belki de çoğunda Nolan’ın imzası bulunuyordur diyebiliriz. Sizler Dunkirk hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.